شماره: 7974
1394/06/03
سه محور برای همکاری مشترک صنعتی

پس از ورود هیات‌های تجاری از کشور‌های مختلف به ایران در ماه‌های اخیر، انگلیس نیز با هیاتی نه تجاری، بلکه سیاسی وارد ایران شد تا همزمان با بازگشایی سفارت این کشور در تهران، زمینه ورود هیات تجاری این کشور را نیز فراهم کند. با این حال، اعضای هیات سیاسی این کشور مذاکراتی نیز با مرکز اقتصادی ایران یعنی بانک مرکزی صورت دادند تا به این طریق با ورود هیات‌های تجاری ، تعاملات اقتصادی نیز گسترش یابد.



ورود هیات انگلیسی پس از ورود هیات‌های سایر کشورهای اروپایی موجب شد تا برخی فعالان اقتصادی این نکته را مد نظر قرار دهند که این کشور در مقایسه با سایر رقبای خود فرصت‌های کسب‌وکار بسیاری را از دست داده است.


در دیدار وزیر امور خارجه انگلیس با رئیس کل بانک مرکزی از رفع موانع بوروکراتیک بین دولت‌ها و تسهیل روابط تجاری بین دو کشور به‌عنوان عوامل کلیدی برای همکاری بانک‌ها و موسسات مالی انگلیس با ایران در دوران پساتحریم یاد شده است. عواملی که رسیدن به آنها می‌تواند تحکیم روابط اقتصادی ایران با سایر کشورها را به همراه داشته باشد. در این خصوص قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور تجارت نیز با بیان اینکه در شرایط جدید پساتحریم، محور همکاری‌ها در قالب انتقال دانش فنی، سرمایه‌گذاری و خدمات مشترک خواهد بود، می‌گوید: از جمله فرصت‌های جدید همکاری که در فضای بین‌المللی امروز به وجود آمده است، می‌توان به همکاری در بخش تکنولوژی، سرمایه‌گذاری و بازاریابی مشترک در کشورهای ثالث اشاره کرد.


به گزارش استیل ایران به نقل از شاتا، مجتبی خسروتاج در دیدار با معاون خزانه‌داری انگلیس و هیات همراه وی با اشاره به توانایی‌های تولیدی و رقابتی در سال‌های گذشته که با تکیه بر ظرفیت‌های کارشناسی و سرمایه انسانی داخلی ایجاد شده است، تصریح کرد: تاکید بر نقش و تخصص بریتانیا در امور بانکی، بیمه و خدمات، فعال کردن و به‌کار انداختن چرخه خدمات بانکی و بیمه‌ای، لازمه همکاری در بخش اقتصادی است و توسعه هر نوع همکاری در شرایط فعلی، با فعال کردن خدمات بانکی و ارائه خدمات بیمه در بخش حمل و نقل است.


قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه در خصوص استفاده از پوشش بیمه اعتبار صادراتی که طرف انگلیسی می‌تواند ارائه کند، یادآور شد: باید هرچه سریع‌تر از طریق کشورهای عضو OECD رتبه ریسک تجاری و سرمایه‌گذاری کشور ایران در تجارت بین‌المللی و استفاده از پوشش‌های بیمه‌ای را که به‌دلیل تحریم بانکی از رتبه چهارم به هفتم تنزل یافته است، به رتبه بهتر ارتقا دهیم.


خسروتاج در بخش دیگری از سخنان خود به زمینه‌های ادامه همکاری اشاره کرد و گفت: همچون گذشته بخش انرژی از بخش‌های رقابتی کشور خواهد بود که در این راستا طرح‌ها و پروژه‌های متعددی در بخش نفت، گاز و پتروشیمی وجود دارد و شرکت‌های صاحب تکنولوژی می‌توانند همکاری کنند.


وی اضافه کرد: البته در شرایط جدید پساتحریم، محور همکاری‌ها در قالب انتقال دانش فنی، سرمایه‌گذاری و خدمات مشترک است و واردات کشور همچون سال‌های پیش نخواهد بود.


قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین در تشریح ساختار وارداتی کشور، اظهار کرد: در سال گذشته تجارت غیرنفتی مشتمل بر صادرات و واردات از موازنه خوبی برخوردار بوده است و سهم کالاهای ساخته‌ شده وارداتی در کل واردات از 15 درصد بیشتر نبوده است و دراین رابطه اولویت وارداتی به مواد اولیه، واسطه‌ای و ماشین‌آلات خواهد بود.


خسروتاج به زمینه‌های سرمایه‌گذاری مشترک در بخش تولید تجهیزات پیشرفته پزشکی، تکمیل زنجیره ارزش معادن، لوازم الکتریکی و الکترونیکی، IT، نانوتکنولوژی، بیوتکنولوژی، کاهش شدت انرژی، نرم‌افزارهای پیشرفته و نساجی اشاره کرد و گفت: سرمایه‌گذاری‌های جدید در راستای ضوابط و شرایطی است که اعلام می‌شود.همچنین در دیدار اعضای هیات انگلیسی با قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت، رئیس هیات انگلیسی متذکر شد که در اکتبر (مهر) سال‌جاری میلادی هیاتی متشکل از نمایندگان بخش خصوصی انگلیس به ایران سفر کرده و زمینه‌های همکاری و موارد اعلام شده فوق را در مذاکرات دوجانبه دنبال کنند.مدیران قسمت تجارت و سرمایه‌گذاری وزارت بازرگانی انگلیس، مدیران شرکت‌های ساختمانی، اتحادیه صنایع انگلیس، انستیتو مدیران انگلیس، مدیر اجرایی انجمن بانکی انگلیس و معاون رئیس شرکت نفتی شل، اعضای هیات انگلیسی بودند که معاون خزانه‌داری این کشور را همراهی کردند. از سوی دیگر، بازبینی آمارهای پنج سال گذشته نشان می‌دهد که مبادلات تجاری ایران با آلمان، سوئیس، انگلستان، فرانسه و ایتالیا کاهش یافته و بیشتر به سمت کشورهای آسیایی متمایل شده است اما بلافاصله پس از توافق ایران با گروه 1+5، نگاه‌ها تغییر کرد و هیات‌های تجاری کشور‌ها برای مذاکره و آغاز مجدد همکاری‌ها به ایران سفر کردند که از جمله این کشور‌ها فرانسه بود که بزرگ‌ترین هیات تجاری تاریخ کشورش را روانه ایران کرد.


در این زمینه قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه اروپایی‌ها ترجیح می‌دهند سرمایه‌گذاری تولید را در مکان‌هایی که خوراک و مواد اولیه کالاها وجود دارد، انجام دهند به «ایسنا» گفت: بازار آینده اروپا برای ما بازاری خواهد بود که متکی به منابع انرژی ایران اعم از فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی و همین‌طور بعضی از صنایع سبک است.


به گفته خسروتاج، البته مانند سابق محصولات کشاورزی و غذایی کشورمان می‌تواند بازار اروپا را در اختیار داشته باشد و به اعتقاد من کشور فرانسه فرصتی مناسب برای استفاده از ظرفیت‌های کشورمان در رابطه با این محصولات دارد و از طرفی فرانسوی‌ها نیز در صنعت مخابرات خیلی خوب کار کردند و موفقیت‌هایی نیز در بخش فضا دارند.قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در عین حال با بیان اینکه فرانسوی‌ها در بخش انرژی نیز به خوبی فعالیت کرده و در گذشته در صنعت برق با ایران همکاری داشتند، بیان کرد: این همکاری‌ می‌تواند ادامه پیدا کند و باید اولویت‌های کار در ارتباط با فرانسه تعریف شود.خسروتاج در ادامه اظهار کرد: در گذشته یکی از بازارهای خوب ما برای محصولات پتروشیمی و شیمیایی، اروپا بود و قبل از تحریم بخش عمده‌ای از محصولات پتروشیمی ما به اروپا می‌رفت؛ بنابراین با فضای جدیدی که ایجاد شده برای فروش این دسته از محصولات صنعتی که در واقع مورد نیاز اروپا است می‌توانیم امیدواری زیادی داشته باشیم. وی با بیان اینکه برای اروپا توجیهی ندارد که بخواهد در این زمینه‌ها (محصولات پتروشیمی و شیمیایی) سرمایه‌گذاری کند دلیل این موضوع را دسترسی نداشتن اروپایی‌ها به مواد اولیه این محصولات عنوان کرد. وی گفت: عمده کالاهای صادراتی به کشورهای اروپایی در گذشته در بخش کالاهای سنتی فرش، خشکبار، زعفران یا موادی بود که در دو دهه گذشته در بخش صنعت تولید می‌کردیم.




حق انتشار محفوظ است ©